Uran
Planet velikih, naglih i intenzivnih promjena, buntovnistva, revolucionarnih ideja, humanosti, individualne slobode.
Ukazuje na originalnost, ekscentricnost, nesputanost, uzbudjenja, nagle uspone i padove, elektroniku, futuristicke poglede, neobicne sklonosti. Ljudi s istaknutim Uranom u horoskopu su uvijek korak ispred vremena u kojem zive, po idejama i po nacinu zivota.
Zbog dugog boravka u jednom znaku ne utice na pojedince tim znacenjem, a u opstem smislu moze pokazivati na koji nacin dozivljavamo neke promjene.
Uran u kucama pokazuje na kojem podrucju ce nam se promjene dogadjati, gdje mozemo dozivjeti oscilacije, u cemu imamo potrebu za slobodnim djelovanjima, prema cemu smo otvoreni za eksperimente i na kojem podrucju smo spremni na saradnju u smislu drustvenih potreba.
U organizmu utice na vegetativni nervni sistem, zglobove na nogama, sokove, prijelome, nervne slomove.
Aspekti govore da li su promjene koje dozivljavamo dobrodosle i koliko nas razvijaju ili nas u negativnom smislu guraju u nezeljene i sokantne promjene, koje izazivaju traumaticna iskustva.
U jednom znaku boravi 7 godina, godisnje predje oko 5 ° i jednom godisnje je retrogradan, sto znaci u razdoblju boravka u jednom znaku 7 puta. Cijeli zodijak prodje za oko 84 godine.
Vladalac je znaka Vodolije, najbolje se osjeca (egzaltiran) u Skorpiji, pad je u Biku a egzil u Lavu.

 

Uran u zankovima

U OVNU Ovo su fanaticne, radne, samostalne, originalne i hrabre osobe. Vrlo su energicni, dinamicni, inovatori i naklonjeni su prije svega tehnici, nauci, elektrotehnici... Ovo su vrlo cesto izumitelji, mehanicari ali i vojni inzinjeri. Oni su ispred svog vremena, cudljivi ali humani pa ni politika i filozofija nisu izostavljeni.

U BIKU  Uran je ovde u padu pa su njegovi pozitivni uticaji znatno smanjeni. Ovo su osobe sa posebnim smislom za estetiku, umjetnost, muziku i arhitekturu. Medjutim ovaj polozaj moze donijeti finansijsku nesigurnost.

U BLIZANCIMA  Ovo su osobe izuzetno izrazene intelektualnosti i duhovnosti. Jake su inteligencije, inspiracije i maste, nadareni su posebno za egzaktne nauke ali i knjizevnost i novinarstvo. Ovo su jednostavno inovatori slobodnog duha.

U RAKU  Ovo su osobe izrazene humanosti, jake su intuicije i nesvakidasnje mastovitosti. Naklonjeni su umjetnosti prije svega slikarstvu ali i arhitekturi. Vrlo su druzeljubivi i otvoreni.

U LAVU  Iako Uran ovde nije u najboljem polozaju ipak neke od dobrih osobina dolaze do izrazaja. Ovo su vrlo ambiciozne, konzervativne pa donekle i egoisticne osobe. Nisu pretjerano velikodusni i saosjecajni ali su u sustini dobrodusni. Imaju jaku volju i zele da budu autoritet.

U DJEVICI  Sa ovim polozajem Urana osoba obicno analizira stvari na neobican nacin. Ima "cudne" ispade u drustvu. Sklone su planiranju, pomalo su plasljive i stidljive. Vjerovatno ce imati jedan razvod braka.

U VAGI  Ove osobe su sklone "naprednoj" umjetnosti, vole cudnu modu i karakteristicno se oblace. U vezama imaju mnogo uspona i padova. Sve odluke za razliku od Vage donose na precac i puno drze do prijateljstava.

U SKORPIJI  Ovo su vrlo jake osobe,i zuzetne humane prirode, pravedni i saosecajni. Vrlo su originalni, samostalni, donekle fanatici i ekcentricni. Vrlo cesto opasnih zanimanja, reformatorskog su duha i ideologije; Snalazljivog ali i cudljivog karaktera.

U STRIJELCU  Ovo su vrlo pravedne i moralne osobe, intelekt je ovde najvise izrazen. Religija igra veliku ulogu u njihovom zivotu u nekom pogledu. Izraziti vizionari, humanisti, avanturisti i reformatori. Naklonjeni su religiji, nauci i filozofiji.

U JARCU  Ovo su vrlo konstruktivne, uporne cesto uspjesne osobe. Mogu biti po malo melanholicni. Naklonjeni su nauci, inzinjerstvu, matematici, fizici, nuklearnoj fizici, geologiji, rudarstvu i sl. Materijalno bogatstvo im nije presudno u zivotu.

U VODOLIJI Ovo su izuzetno humane, saosjecajne i pozrtvovane osobe. Pravedni su i plemeniti; Vizionari, filozofi. Naklonjeni su opasnim zanimanjima, vojnim pozivima i sl.

U RIBAMA Ovo su vrlo sposobne osobe, jake maste i intuicije, mediji, umjetnici. Naklonjeni su okultizmu, misticizmu, filozofiji, poeziji i sl.

 

Uran u kucama

U 1. kuci   Ovo su osobe koje teze za vlastitom slobodom, originalne, jake intuicije, nagle i progresivne.

U 2. kuci   Ovo su osobe koje imaju mogucnost nenadanog finansijskog progresa ili naglo bankrotiraju.

U 3. kuci  Ovo su intuitivne osobe, dobrog opazanja, pronalazaci i inovatori. Mogu imati komplikovane odnose sa blizom okolinom ili se odvajaju od roditelja.

U 4. kuci  Osobe sa ovim polozaje Urana mogu biti okrenuti okultizmu, proslosti i buducnosti. Vrlo cesto rano napustaju roditelje ili imaju cudno porodicno okruzenje.

U 5. kuci  Ovo su osobe koje su sklone seksualnom eksperimentisanju, opasnim aferama, slobodnijim ljubavima ili homoseksualnosti. Djeca su im uglavnom lijepa i talentovana ili imaju dosta problema sa njima.

U 6. kuci  Ove osobe imaju uspjeha u tajnim ili specijalnim sluzbama ili cesto mijenjaju zanimanja. Opasnosti od manje poznatih bolesti, nekonvencionalnih terapija ili razlicitih dijagnoza.

U 7.kuci  Ove osobe mogu imati krajnje ekcentricne partnere, krize braka, ceste prekide ili nagle prekide veza.

U 8. kuci  Osobe sa ovim polozajem Urana cesto imaju brze zarade ili gubitke, probleme oko naslijedja. Opasnost od srcanih oboljenja.

U 9. kuci  Osobe sa ovim polozajem Urana su cesto talentovane za oblasti istorije, astronomije pa i astrologije. Uspjeh u izdavastvu, originalne ideje.

U 10. kuci  Ovo su osobe revolucionari, progresivni su i cesto genijalne licnosti, bave se originalnim ili ekstremnim poslom.

U 11. kuci  Ovo su impulsivne osobe, snaznog idealizma, vrijednih prijateljstava ali moguci su gubici kroz prijatelje.

U 12. kuci  Ovo su osobe snazne podsvijesti, prorockih snova ili druge paranormalne moci, tajnih zanimanja ili dvostrukog zivota.

Make a Free Website with Yola.