Aspekti

Sta su zapravo Aspekti? Aspekti su udaljenosti izmedju palneta u natalnom horoskopu mjerene stepenima. Horoskopski krug ima 360 stepeni, kao uostalom i svaki drugi krug. Ako se jedna planeta nalazi na npr. 12 stepeni Ovna a druga recimo na 15 stepeni Blizanaca, ove dvije planete su udaljene oko 60 stepeni jedna od druge. Ta udaljenost od 60 stepeni se u astrologiji naziva aspekt. Generalno, aspekti se dijele na pozitivne i negativne, odnosno na one koji nam nesto olaksavaju, omogucavaju i pomazu i one koji nam stvaraju prepreke, napore, probleme i otezavaju nam odredjena djelovanja. Kada se dvije planete nadju u nekom aspektu, ovisno o prirodi aspekta, stvara se odredjeni energetski tok i pokazuju nam kakvi su potencijali njihovih djelovanja. U horoskopu je vazno koji aspekti prevladavaju, a ako neki aspekt nedostaje to ce se osjetiti i u karakternim osobinama takvog pojedinca, kao i u raznim djelovanjima i zivotnim situacijama.
Aspekti se dijele na glavne i sporedne; glavni nam daju jasnu sliku o uticaju svakog planeta, da li se manifestiraju na bolji ili losiji nacin, postoje li harmonicni protoci energija ili se stvaraju sukobljavajuci naboji, dok sporedni vise prikazuju odredjene nijanse u osobinama i dogadjajima.
Za izracunavanje jednog aspekta veoma je vazno znati orbis planete. Orbis je odstupanje koje je prihvatljivo za djelovanje aspekta, sto znaci da je dozvoljen odredjeni broj stepeni prije ili poslije tacnog formiranja aspekta, a da jos uvijek ima svoju snagu.
Prema strozim pravilima dozvoljeni orbis je +/- 5 stepeni za sve planete, dok je za svjetla (Sunce i Mjesec) dozvoljen orbis do 7 stepeni.
Tolerantniji astrolozi dozvoljavaju odstupanje do 10 stepeni, ali tu se moze dogoditi da neki aspekti ne djeluju jer je orbis ipak relativno veliki.

Svaki aspekt moze biti aplikacioni, egzaktni ili separacioni.

Aplikacioni aspekt
je ulazeci aspekt, onaj koji se tek treba formirati u punoj snazi i uglavnom ima ispunjavajuce znacenje, odnosno ukazuje na sve mogucnosti koje mozemo i trebamo iskoristiti.
Egzaktni aspekt je puni aspekt u kojem su planete na tacno odredjenim udaljenostima (tacno, 0, 60, 90 stepeni) i najcesce se odnosi na karakterne osobine i sudbinske tokove.
Separacioni aspekt je odvajajuci aspekt koji je vec u prolazu (kada se ona brza planeta nalazi iza one sporije, recimo kada se Mjesec, koji je brzi, u tom aspektu nalazi iza npr. Sunca koje se sporije krece) i ima smanjeni ucinak. Uglavnom pokazuje teznje, neodlucnost, odugovlacenja i sve ono sto se tesko ostvaruje ili ostaje neostvareno.

KonjunkcijaKonjunkcija
Aspekt od 0°, sto znaci da se planete nalaze na istom stepenu ili u dozvoljenom orbisu od 0°. Konjunkcija je najjaca od svih aspekata jer naglasava odredjeno podrucje, zato je vazno u kojem znaku i kojoj kuci se dogadja taj aspekt, pogotovo ako se tu nalazi vise od dvije planete. Moze biti i dobrog i loseg djelovanja, zavisno od prirode planeta koje se nalaze u konjunkciji. Ako se u tom aspektu nadju dvije «dobre» planete, njihov uticaj ce biti pojacan, sretne okolnosti naglasene, energija usmjerena na pozitivne dogadjaje. Ukoliko su u pitanju dvije «lose» planete, uticaj moze biti razoran, tezak i obicno je naglasen neki problem na tom podrucju, a ako se radi o «dobroj» i «losoj» planeti, ona pozitivnija ce se osjecati ugrozeno, pod pritiskom i bice onemogucena da djeluje u svom pravom svjetlu, dok ce ona negativna biti ipak nesto boljeg djelovanja, nece potpuno doci do izrazaja njena negativna strana, no u tom slucaju je to ipak aspekt napora i frustracije. Konjunkcija je zapravo aspekt stapanja priroda planeta o kojima se radi, njihove energije se prozimaju i stvaraju odredjeno zajednicko djelovanje.
Naglasene konjunkcije u horoskopu obicno daju koncentraciju energije na odredjeno podrucje, specijalizaciju u jednom podrucju, no to moze znaciti i previse jednostranosti u zivotu. Ako nema ni jedne konjunkcije u horoskopu, energija je uglavnom previse rasprsena na razna podrucja.

SekstilSekstil
Aspekt od 60° i spada u pozitivne aspekte, s nesto blazim djelovanjem, jer je to zapravo jedan prijateljski aspekt, koji ukazuje na odredjene potencijale, mogucnosti, stvara dobre priilike za oslobadjanje od odredjenih napetosti, ali to je u svakom slucaju aspekt koji zahtijeva odredjeno razvijanje, do uspjeha dolazi samo uz vlastitu aktivnost. On nam daje dobro razumijevanje nekih situacija i osjecaj ugode. Da bi taj aspekt bio ispunjen treba nam doza samouvjerenosti, jer bez nekih konkretnih usmjeravanja moze stvoriti nesigurnost u osobi i nesnalazenje u datim prilikama, pogotovo ako osjecamo nesigurnost.
Naglaseni sekstili u horoskopu daju mnostvo prilika, talenata koje mozemo iskoristiti i mogucnost da se izrazimo, ali nisu iskljucena ni propustanja pruzenih prilika. Ako nema ni jednog sekstila, osoba lako odustaje od nekih poteza i otezava sebi neke situacije, ipak nedostatak sekstila ne mora biti osjetan ako ima trigona.

KvadratKvadrat
Aspekt od 90°, spada u negativne aspekte jer stvara nemir, stres i ukazuje na  probleme. Ovaj aspekt energije planeta stavlja u izazovne situacije, sto donosi borbe, napetosti, pa i krize. Sa kvadratima u horoskopu se stvara stalna potreba za akcijom, najcesce zbog prepreka s kojima smo suoceni i koje ne mozemo zaobici. Zna ukazivati na unutarnje borbe, no najcesce se odnosi na zivotne situacije koje moramo nauciti prevladati kroz pogreske i bolne situacije. Kvadrat takodjer moze oznacavati tezak karakter, neugodno ponasanje i razne situacije u kojima moramo nesto srusiti da bi mogli ici dalje. U nekim situacijama kvadrat ipak donosi nesto korisno, a to je potreba za dokazivanjem, preduzimanjem nekih stvari i odlucno djelovanje. Daje nam priliku za razvoj.
Naglasenost kvadrata u horoskopu stvara puno teskih situacija, takva osoba se osjeca kao da je stalno pred zidom i prezivljava razne udarce sudbine. Ako u horoskopu nema ni jednog kvadrata dogadja se da ne mozemo postici neke ciljeve, bjezimo pred problemima jer ih ni ne registrujemo na pravi nacin i nemamo dovoljno snage za zauzimanje cvrstih stavova.

TrigonTrigon
Aspekt od 120°, izuzetno je povoljnog djelovanja i olaksava nam sve situacije. Planete koje se nadju u trigonu medjusobno se podrzavaju i poticu jedna drugu na najbolje moguce uticaje. Taj aspekt je pravi dobrotvor, omogucava nam da sve odradimo s lakocom, zivot nam cini sretnim i lagodnim, pruza nam maksimalno povoljne situacije. To je aspekt prirodnih talenata koje samo trebamo iskoristiti u punom smislu. Trigon nas obogacuje, daje nam nesto na poklon i stvara uravnotezenost.
Osoba s puno trigona u horoskopu ima jako puno srece u zivotu, ne mora se puno truditi da bi postigla nesto, ali nekada upravo zbog toga stvara previse opustenosti pa takve osobe mogu postati previse pasivne i lijene. Ukoliko nema ni jednog trigona, cesto se pojavljuje osjecaj da nam nista ne ide od ruke i da nema izlaza iz problema. Unutrasnje napetosti su vrlo snazne, a to vodi nezadovoljstvima i osjecaju promasenosti.

OpozicijaOpozicija
Aspekt od 180°, a kako se radi o dvije potpuno suprotne strane, za ocekivati je da ovaj aspekt stvara podvojenosti, suprotnosti, unutrasnju neravnotezu i konfliktne situacije. Opozicija djeluje kao klackalica, malo prevagne na jednu stranu, malo na drugu, dok je sredinu vrlo tesko naci, ali ako osoba uvidi svoje kontradiktornosti i pokusa naci ravnotezu, moze djelovati vrlo razumno. Objedinjenost dviju suprotnih strana moze pruziti puno pogodnosti, jer je tu data mogucnost sagledavanja stvari iz dva razlicita ugla. Najcesce se dogadja da osoba ide iz jedne krajnosti u drugu.
Naglasene opozicije u horoskopu stvaraju potrebu za stalnim suprotstavljanjima. Kada se nemamo kome suprotstaviti onda se uocava kontradiktorno ponasanje i promjena misljenja koja je uglavnom zavisna od raspolozenja. Ako nema ni jedne opozicije, malo teze se uspostavljaju odnosi s drugima, kao sto je vrlo tesko i sagledati neku situaciju iz drugog ugla.

InkonjunkcijaInkonjunkcija
Aspekt od 150°, spada u blago nepovoljne aspekte stvarajuci odredjeni napor, tezinu u karakteru i uglavnom djeluje iritirajuce. To je aspekt koji u svemu trazi prilagodjavanje, koja nam moze znatno pomoci ako je prihvatimo. Inkonjunkcija nam uvijek dozvoljava da odstranimo problem koji se ni ne manifestuje u obliku pravog problema, vise djeluje kao neka vrsta smetnje. Njeno djelovanje je cesce podsvjesno ili malo prikriveno i treba vremena da postane primjetna. Zna stvarati unutrasnju agresiju i nemir. Najvise se uocava kod zdravstvenih problema i na tom planu joj treba posvetiti posebnu paznju, jer se moze dogoditi da dugo djeluje gotovo neprimjetno, saljuci samo sitne signale da nesto nije u redu, sve do trenutka dok ne bukne i pocne razarati.
Puno inkonjunkcija u horoskopu ce nam dati psiholoski napornu osobu, punu zahtjeva, ali i koja trazi razna rjesenja i prilagodjavanje, dok nedostatak inkonjunkcija malo otezava tu prilagodljivost, osoba obicno teze prihvata neke nove situacije i vise se bavi licnim okolnostima nego sto obraca paznju na vanjske dogadjaje.


 

Make a Free Website with Yola.