Elementi 

Horoskopski znakovi imaju odredjene zajednicke osobine pa su ih astrolozi prema njima podijelili u razlicite kategorije. Po vladajucim elementima znakovi se dijele na:

Vatreni znakovi
Ovan, Lav, Strijelac

Znakovi u horoskopu koji se lako naljute, brzo "planu" ali se isto tako i brzo "ohlade". Najstrastveniji znakovi kojima su strastvene emocije pokretacka snaga ("gorivo") svih zivotnih akcija. Brzo "sagore". Ako ne nauce da kontrolisu tu emocionalnu vatru tokom zivota upadace u bezbroj nevolja koje ce skoditi najvise njima. Vatreni element ovim znakovima daje snagu, entuzijazam, vitalnost, spontanost, agresivnost, optimizam, romantičnost, samopouzdanje, ekstravaganciju, ponos, sklonost ekscesima i dominaciji, nedostatak samilosti i suosjećanja. Nagon. Duh.

Zemljani znakovi
Bik, Djevica, Jarac
Prizemljeni znakovi koji nista ne rade a da pri tom nisu sistematicno razmislili o tome. Ovo su znakovi koji se boje siromastva i nesigurnosti. Element zemlje im daje ljubav prema prirodi i oslanjanje na sopstvene korijene na koje su veoma ponosni. Zemlja je ovim znakovima dala usmjerenost na materijalno, osjecaj za strukturu, praktičnost, trezvenost, pouzdanost, sklonost navikama i rutini, konzervativnost, nemaštovitost, nerazumijevanje apstraktnog i duhovnog segmenta života. Tijelo.

Zračni znakovi
Blizanci, Vaga, Vodolija
Kao i zrak ovi su znakovi prilagodljivi, nestalni, stalno u pokretu. Ako ih naljutite dobicete "uragan" koji rusi sve pred sobom. Ponekad su konfuzni pa ih covjek ne moze "uhvatiti ni za glavu ni za rep". Vole diskusije, salu, i obicno "prohuje" kroz neciji zivot ostavljajuci trag za sobom. Zrak donosi intelektualnost, komunikativnost, logičnost, objektivnost, rafiniranost, sklonost umjetnosti i apstraktnom razmišljanju, idealizam, želju za druženjem i surađivanjem, gubljenje u teoretiziranju i apstrakciji, nedostatak sposobnosti realizacije, hladnoću. Razum.

Vodeni znakovi
Rak, Škorpion, Ribe
Suza je obiljezje ovih znakova. Nesto intenzivnija je Skorpija koju opisuje druga tekucina - benzin. Ovo su duboko emocionalni znakovi. Njihove se emocije uveliko razlikuju od onih "vatrenih" i romanticna ljubav je pokretacka snaga njihovog zivota. Kako cete povrijediti vodeni znak, nista lakse, naljuite ih i njihove emocije, poput vode, zacas ispare, uvrijedite ih i pretvorice se u santu leda. Vodeni element predstavlja jake emocije, poriv za samozaštitom, veliku osjetljivost, emotivnost i intuitivnost ali i veliku podložnost vanjskim utjecajima i promjenama raspoloženja, milosrđe, kolebljivost, strah, samosažaljenje i autodestrukciju. Emocije. Duša.


Po Kvaliteti znakove dijelimo na 

Kardinalne
Ovan, Rak, Vaga, Jarac
Znakovi kojima počinju godišnja doba i koji su skloni krajnostima. Ponekad zivot posmatraju kroz crno-bijelu prizmu. Oni ili vole ili mrze, ili su dobri ili losi. U svemu u zivotu primjenjuju krajnosti. Zato ih i svrstavamo u kardinalne. Neke od osobina koje ih karakterisu su: Inicijativa, entuzijazam, ambicioznost, strastvenost, dinamičnost, nezavisnost, sklonost dominaciji, brzopletost.

Fiksne
Bik, Lav, Škorpion, Vodolija
Sredina godišnjih doba. Znakovi koji su cvrsti i odlucni. Pripadnici ovog znaka su obicno "oslonac" drugima. U njih se mozete pouzdati, ali im je velika mana tvrdoglavost. Ako su odlucili nesto da urade uradice to po cijenu sopstvenog zivota. Druge osobine su im: Stabilnost, upornost, odlučnost, produbljivanje, beskompromisnost, nesklonost promjenama, egoističnost.

Promjenjive
Blizanci, Djevica, Strijelac, Ribe
Završetak godišnjih doba. Ovo su horoskopski znakovi koje obiljezava ime kategorije kojoj pripadaju. Promjenljive su cudi i osjecaja, prilagodljivi, "plivaju" u svakoj okolini i situaciji. Karakterisu ih: Prilagodljivost i podložnost uticajima, radoznalost, svestranost, fleksibilnost, raspršenost, nemir, nepostojanost i nepouzdanost.


Prema polarnosti znakovi su podijeljeni na: 

Muške
Pozitivni, aktivni, pružaju, osvajaju. Svi vatreni i zračni: Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strijelac, Vodolija.

Ženske
Negativni, pasivni, prihvaćaju, osiguravaju. Svi zemljani i vodeni: Bik, Rak, Djevica, Škorpion, Jarac, Ribe.


Ostale podjele 

Ljudski - Blizanci, Djevica, Vaga, Vodolija
Životinjski - Ovan, Bik, Lav, Strijelac, Jarac
Dvotjelesni - promjenjivi: Blizanci, Djevica, Strijelac, Ribe
Plodni - vodeni: Rak, Škorpion, Ribe
Neplodni - Blizanci, Lav, Djevica
Tihi - vodeni: Rak, Škorpion, Ribe
Glasni - Blizanci, Djevica, Vaga

Make a Free Website with Yola.