Neptun
Planeta haosa, iluzija i prevara, kreativnosti, maste, idealizma, istancanih osjecaja, intuicije, vidovitosti, osjetljivosti na lijekove, ovisnosti, alkohola, droge, labilnosti psihe, telepatije, misterija, hipnoze.
Oznacava romantiku, bijeg od stvarnosti, muziku, slikarstvo, simbolizira tekucine, vodu i otrove.
Neptun u znakovima nema veci uticaj na licni horoskop zbog dugog boravka u znaku, moze dati samo naznaku na koji nacin se odnosimo prema podsvjesnim uticajima.
Neptun u kucama govori gdje je podrucje najvece kreativnosti, gdje smo intuitivno najjaci, sta nam izgleda nedokucivo, gdje smo skloni obmanama, u kojem podrucju nam se sve cini nejasno i gdje navise mozemo pasti pod uticaje.
Aspekti ce pokazati da li je taj Neptun iskoristen u smislu pozitivnog uticaja maste i kreativnosti ili je u pitanju zrtvovanje, prepustanje losim uticajima i stvaranje imaginarnog svijeta.
U organizmu utice na mozak, stopala, prste na nogama. Daje teze bolesti psihe i poremecaje uslijed trovanja.
U znaku boravi po 14-15 godina, retrogradan je jednom svake godine, nekada i po 5 mjeseci. Potrebno mu je 164 godine da obidje cijeli zodijak.
Vlada Ribama, svoje najbolje osobine ispoljava u znaku Vodolije (egzaltiran), pad mu je u Lavu a egzil u znaku Djevice.

 

Neptun u znakovima nema neki jaci uticaj na pojedinca (na njegovu natalnu kartu) jer se jako dugo zadrzava u jednom znaku. Ova planeta utice na citave generacije i njihovo grupno ponasanje.

Neptun u kucama

U 1. kuci   Ovo su misticne osobe, sanjari, imaju jake impresije, umjetnici. Cesto su skloni porocima.

U 2. kuci  Osobe sa ovim polozajem Neptuna su vrlo snalazljive, zaradjuju na tajanstven, cudan ili opasan nacin. Skloni su kriminalu, korupciji i sl. Cesto imaju umjetnicke strasti.

U 3. kuci   Ove osobe su rasijane, tesko zadrzavaju koncentraciju pa stoga im nije preporucljiva voznja. Losi odnosi sa rodbinom.

U 4. kuci   Ovaj polozaj cesto imaju djeca bez roditelja, djeca samohranih majki, imaju komplikovane odnose sa porodicom ili izuzetno prisne (pogotovo sa majkom). Vrlo cesto medijalnih su sposobnosti.

U 5. kuci    Ovo su osobe koje cesto dozivljavaju razocarenja i ceznje u ljubavi. Devijantnog pristupa seksualnosti, vanbracna, nepriznata ili podmetnuta djeca. Zene, sklone homoseksualnosti, nimfomaniji i sl.

U 6. kuci   Osobe sa ovim polozajem Neptuna su sklone mentalnim ili umisljenim bolestima, zarazama, alternativnoj medicini. Cesto i sami mogu imati isceliteljske sposobnosti.

U 7. kuci  Ovo su osobe koje imaju neobicnog i komplikovanog partnera. Cesto idealizovani u javnosti ili komplikovani odnosi.

U 8. kuci    Ovo su misticne osobe dubokih osjecaja. Teze ulaze u brak ili dobijaju nasljedstvo. Skloni okultizmu, nerazjasnjene ili cudne smrti.

U 9. kuci   Ove osobe teze za slobodom neobicnih su ideja i pogleda na svijet. Misticne inspiracije, skloni filozofiji. Moguca vidovitost.

U 10. kuci   Ovo su osobe nezavisnog polozaja, mogu raditi sa otrovima, alkoholiom, hemijom i sl. Cesto je ovaj polozaj pokazatelj ranog gubitka jednog od roditelja, mogu biti djeca samohranog roditelja i sl. Imaju potencijal duhovnog vodje i prerastanja u mit.

U 11. kuci   Ovo su osobe koje nisu pretjerano vjeste u komunikaciji sa ljudima, nedostatak diplomatskog pristupa. Varljivih su nadanja i poslova, neuspjesni inovatori. Problemi zbog prijateljstava.

U 12. kuci  Ovo su  duhovne osobe, mastovite, imaju dosta zamrsen zivot. Opasnosti od lopova i prevaranata.

Make a Free Website with Yola.