Merkur
Planet koji utjice na nas misaoni proces, ucenje, spoznaju, prosudjivanje, shvatanja, govor, izrazavanje i zapazanje.
Predstavlja snalazljivost, spretnost, proces promjena, trgovinu, putovanja, kretanja, promet, komunikaciju, pisanje, mentalne odnose, brzopletost i nervozu.
Njegova osnovna energija je najcesce djetinjasta, zaigrana i radoznala.
Merkur u znakovima govori kako osoba komunicira i razmislja, na koji nacin iskazuje svoje interese i kako pristupa novim saznanjima.
Merkur u kucama pokazuje na koja podrucja su usmjereni interesi, gdje osoba moze iskazati svoje kreativne sposobnosti, gdje je intelektualno najaktivnija, u cemu najvišs trazi smisao.
Merkur najvise istice mentalne procese. Od aspekata zavisi kako cemo manifestirati ono o cemu razmisljamo i kako cemo se izrazavati. Njegovo delovanje je brzo, neizvjesno i kratkotrajno. Oznacava putovanja (posebno kratka), bracu i sestre, djecu. U organizmu utice na funkcije voljnog nervnog sistema, ruke, disajne organe, govorne mane.
Kroz jedan znak prodje za oko 14 dana,  dnevno 1-2°. Kada je retrogradan zadrzi se u znaku i do dva mjeseca. Retrogradan moze biti 3 puta godisnje. Nikada nije puno udaljen od Sunca, najvise 28 stepeni, tako da kroz cijeli zodijak prodje za malo manje od godinu dana. Vlada Blizancima i Djevicom, u egzaltaciji je u Vodoliji, pad mu je u Lavu a egzil u Strijelcu i Ribama.


Merkur u znakovima

U OVNU Ovo su osobe koje su vrlo direktne, spretne i snalazljive. Cesto im je jezik brzi od pameti, povodljivi su i skloni plagijatima.

U BIKU  Ovo su osobe koje su prvenstveno materijalisti. Jake su logike i vrlo su prakticni. Nekad mogu biti pesimisti i ostri kriticari.

U BLIZANCIMA ovo su inteligentne osobe, realne, kriticne i snalazljive. Kao prijatelji izuzetni ali kao neprijatelji lukavi.

U RAKU Ovo su svestrane osobe, vole da ogovaraju, mogu biti nestalni, nesigurni i lijeni. Imaju smisla za estetiku i psihologiju.

U LAVU Ovo su osobe koje se cvrsto drze svojih odluka i misljenja cak i kada nisu u pravu. Dramaticni su, impulsivni, plahoviti i mogu biti vrlo teski za komunikaciju. Prepoznatljivi su po glasnom govoru.

U DJEVICI Ovo su prije svega analiticne osobe, jake logike i racionalnosti. Imaju smisla za nauku i psihologiju.

U VAGI Ovo su prepoznatljive osobe po svojoj druzeljubivosti, vrlo su rjeciti i zabavni. Lako pamte i izuzetno su lijepo vaspitani i kulturni. Imaju smisla za umjetnost.

U SKORPIJI Ove osobe su sklone depresiji, vrlo su nepoverljivi i teski za komunikaciju. Mogu biti cinicni i pesimisti. Imaju cesto interesovanja za okultizam ili druge misterije.

U STRIJELCU  Ovo su vrlo brzoplete osobe, nestrpljive  i impulsivne. Dopadljivi su, zabavni i dobrodusni.

U JARCU Ovo su osobe koje znaju da postave svaku stvar na svoje mjesto, uredni, odgovorni, pametni i ozbiljni. Imaju smisla za politiku i diplomatiju.

U VODOLIJI  Ovo su izuzetni prijatelji, prijateljstvo i partnerstvo im puno znaci. Pametni, dobrodusni i pozrtvovani. Imaju smisla za nauku.

U RIBAMA  Ovo su osobe koje zive u svom svetu,nisu preterano reciti,deluju rasejano i odsutno.Mudri su i imaju smisla za umetnost i pedagogiju.

 

Merkur u kucama

U 1. kuci    Osobe sa ovom pozicijom Merkura su izuzetno pricljive, vole da vode glavnu rijec, snalazljivi su i ostroumni. Uglavnom brzopleto donose zakljucke, manjak koncentracije je njihova mana. Dobri su govornici, ucitelji, pisci, izrazavanje je njihov stil zivota i osnovna potreba.  

U 2. kuci   Ove osobe vole vrijednosti, Imaju sposobnost zarade intelektualnim radom, pisanjem, govornistvom, predavanjem, trgovinom, bilo kojim vidom komunikacije. Imaju dosta imanja u vrijednosnim knjigama, papirima i sl.

U 3. kuci   Ovo su izuzetno inteligentne osobe, imaju dobru komunikaciju, dosta prijatelja i dobre odnose sa blizom okolinom. Cesto se bave pisanjem, novinarstvom na radiju ili TV. Vole da putuju i cesto ostvaruju svoje zelje po tom pitanju.

U 4. kuci  Osobe sa ovom pozicijom Merkura su cesto rodjene u intelektualnoj porodici, porodica takodjer ima veliki uticaj na njihov mentalni sklop. Cesto mijenjaju mjesto stanovanja, nekada cak i drzavu. Imaju interesa za spiritualno.

U 5. kuci   Ove osobe imaju dramskog ili knjizevnog talenta. Imaju inteligentnu djecu, dobru komunikaciju sa djecm uopste. Cesto biraju inteligentnog i mladjeg partnera.

U 6. kuci  Ovo su osobe koje svoj intelekt koriste u sluzbi opsteg dobra. Cesto mijenjaju radna mjesta i poslove uopste, bolji su kao sluzbenici nego kao gazde. Imaju talenta za jezike ili pisanje a u krajnjem slucaju bar vole da citaju.

U 7.kuci  Osobe sa ovim polozajem su izuzetno dobri trgovci,c esto biraju mladje partnere, ali im je intelektualno slaganje sa partnerom od velike vaznosti. Imaju dosta povrsnih veza prije braka.

U 8. kuci  Ove osobe imaju tesko djetinjstvo ili im je zivot bio na neki nacin u opasnosti u djetinjstvu. Imaju jaku intuiciju, interes za okultno i spiritualo. Moguci su finansijski dobici ili gubici kroz ugovore,vrijednosne papire ili nasljedstvo od daljih rodjaka.

U 9. kuci  Ove osobe privlace intelektualni razgovori, filozofija, nauka, knjizevnost.Uglavnom imaju visoko obrazovanje, dosta putovanja ili veze u inostranstvu ili sa strancima.

U 10. kuci  Ove osobe su karijeristi, mogu imati uspjeha u diplomatiji, bilo kakvom intelektualnom radu ili trgovini.. Moguce su ceste promjene poslova, karijere pa i statusa.I maju dobru komunikaciju sa jednim od roditelja.

U 11. kuci  Ovo su vrlo komunikativne i druzeljubive osobe. Moguce je da ce imati partnera koji ima djecu iz prvog braka.

U 12. kuci  Ovo su ili osobe koje su vrlo zatvorene ili teski i dosadni sagovornici koji ulaze preduboko u detalje. Mogu imati interesa za ezoteriju.

Make a Free Website with Yola.