Dvanaest kuca u horoskopu oznacavaju dvanaest razlicitih zivotnih podrucja i pokazuju kako se u njima snalazimo. Kuce u horoskopu nam pokazuju u kojim podrucjima zivota se nesto dogadja. Kada u nekoj kuci imamo puno planeta, to podrucje je posebno aktivno bilo kroz dogadaje vezane za ono sto oznacava ta kuca, bilo kroz iskustva koja sticemo kroz to podrucje. Ukoliko je neka kuca prazna, ne znaci da gubi na vaznosti, polozaj vladara te kuce ima znacajnu ulogu u tome koliko je naglasena.

Prva kuca

Prva kuca govori o nasem fizickom izgledu. Na psiholoskom nivou, govori nam o karakteru, temperamentu i o tome kako nas drugi dozivljavaju. U muskom horoskopu opisuje baku, a u zenskom dedu. Ono sto pokazuje prva kuca ne znaci da je osoba stvarno takva, nego kakav dojam ostavlja na druge. Vrh prve kuce se nazive ascendent, to je najistocnija tocka na nebu u trenutku rodenja. Znak u kojem se nalazi ascendent pokazuje sta je osobi vazno, kako izrazava sebe, cemu je sklona, kakva obiljezja nosi. Naglasena prva kuca obicno govori o pretjeranoj orijentaciji na sebe, samouvjerenosti, potrebi da se istakne.

Druga kuca

Objektivno, druga kuca predstavlja nase materijalno stanje, novac i pokretnu imovinu. Na psiholoskom nivou – nasu sposobnost za sticanje, vrijednosni sistem, hedonizam i osjecaj sopstvene vrijednosti. Tradicija ovu kucu prvenstveno opisuje kao kucu bogatstva, finansija i imovine. To ukljucuje i dragocjenosti, prije svega pokretnu imovinu (ali i nepokretnu ako je u sluzbi pokretne), nacin na koji se osoba odnosi prema novcu, smisao za gomilanje ili trosenje novca, i sve ono sto u tom polju dajemo drugima. U znacenja ove kuce spada i govor, nacin na koji osoba komunicira, moc oratorstva, smisao za predavastvo, ili pak, biznis, takt, i u sirem smislu glas, njegova svojstva, talenat za pjevanje, spikerske poslove i slicno. Ova kuca bavi se i porodicom, i onom u kojoj smo rodjeni i onom koju stvaramo, posmatrajuci i ukucane. U sirem smislu, to je bliza rodbina i svi oni o kojima brinemo kao da su sastavni dio porodice. Specificna znacenja ove kuce odnose se i na drugi brak neke osobe, kao i na osobe koje mogu da ugroze brak. Zbog toga, pojedine kombinacije koje se odnose na ovu kucu, daju osobi velike seksualne apetite. Druga kuca je 8. kuca brojano od 7. i predstavlja dugovjecnost ili prekid prvog braka.

Treca kuca

Predstavlja bracu i sestre (prije svega mladje), rodbinu, komsije, osnovnu skolu, pisma, prevozna sredstva, kratka putovanja, saobracaj. Psiholoski, ona opisuje nasu komunikativnost, intelekt, rijecnik, nacin razmisljanja. To je prije svega kuca energije i svega sto ona podrazumijeva. Ukoliko je u pitanju mentalna energija i snaga, tada iz ove kuce posmatramo snagu volje, hrabrost, odlucnost, brzinu reakcija, motivaciju, entuzijazam i sl. Ukoliko je u pitanju tjelesna energija, tada se ova kuca odnosi na fizicku snagu, izdrzljivost, vitalnost i zdravlje.
S obzirom na osnovni aspekt ove kuce, u sirem smislu iz nje posmatramo rad i radne sposobnosti, vjestine u ovladavanju bilo kojim poslom, ili pak talenat za obavljanje specificnih aktivnosti ili poslova.
Prema tradiciji, ovo je kuca svakodnevnih aktivnosti, dinamizma, kretanja, transfera, premjestaja, pokretljivosti, selidba, i u sirem smislu, javnih sredstava za komunikaciju, radija, mas medija, edicije, pisanja i izdavastva, informacija, biroa, putnickih agencija, kracih putovanja i sl.
To su i svi oni koji nam daju podrsku, kolege, saradnici, asistenti, podredjeni, komsije i sl.
Iz tjelesnog aspekta, ova kuca se odnosi na grlo, vrat, ramena, ruke, bronhije i disajni sistem, i zbog toga predstavlja i sva ona umjeca koja obavljamo rukama. Prema izvedenoj teoriji kuca ova kuca predstavlja i mjesto i okolnosti smrti, uzroke bolesti i smrti takodje.

Cetvrta kuca

Vrh cetvrte kuce zove se Imum coeli (dno neba), a njegova oznaka je IC. Oznacava majku u muskom horoskopu, a u zenskom oca, zatim porodicu, kucu, nepokretnu imovinu, domovinu, privatni posao i grob. Takodje predstavlja psiholoske temelje, podsvijest i dusu. Ovo je kuca opste srece, mentalnog komfora i dusevnog mira. Ona se odnosi na unutrasnji aspekt svijesti, emocije, vjerovanja, intimu i kvalitete srca. Sve ono sto volimo i nosimo u srcu, mozemo vidjeti u ovoj kuci. Ona se takodje odnosi na nase porijeklo, okolnosti pocetka i kraja zivota, korjene, tradiciju, pretke, i sva drevna, stara i tradicionalna znanja. Sa aspekta znanja, ona upravlja formalnim obrazovanjem. Ipak sve ostalo sto se tice obrazovanja, posmatracete iz 9. kuce koja se posebno odnosi na univerzitetsko obrazovanje. S obzirom da je ova kuca pokazuje okolnosti pocetka zivota, iz nje vidimo i majku, rodjake, a posredno i prijatelje, odnosno, sve one sa kojima smo u vezi i koji nam pruzaju komfor.
S obzirom da je primarna ideja koja lezi u ovoj kuci ideja komfora, iz nje posmatramo i nepokretnu imovinu, kucu, arhitekturu, dom, porodicno okruzenje (ali ne iz aspekta 2. kuce), vozila, zemlju, vodene povrsine, sume, ekologiju i prirodne resurse. Fizioloski gledano, 4. kuca se odnosi na srce, pluca i grudi.
Ovo je i okultna kuca jer predstavlja religioznu svijest, ispravnost i posvecenost na duhovnom putu, i posredno vracanje u same korjene svog najunutarnjijeg bica.

Peta kuca

Ona predstavlja djecu, srednju skolu, mjesta zabave, lutriju i sou-biznis. U psiholoskom smislu, ovo je kuca ljubavi, zadovoljstva, umjetnickih i sportskih talenata i kreativnosti. Ovo je kuca inteligencije, intelektualnog potencijala, mentalnosti, interesovanja, logike, rezona, ucenja i znanja. Iz ove kuce vidimo znanje kojim osoba raspolaze bez obzira na formalno obrazovanje. U njoj lezi ideja kreativnosti, stvaralastva i stvaralackog potencijala. Prema tradiciji ovo je primarna kuca koja se tice djece, potomstva, ali i sljedbenika, ucenika.
Ovo je posredno i kuca ljubavi, ali prvenstveno ljubavnih i seksualnih veza (i prije i poslije braka) zabavnog i rekreativnog zivota, sporta (rekreativnog), hobija, drustvenih i kulturnih zbivanja, pozorista, kina, koncerata, diskoteka, nocnog zivota i sl. Peta kuca je sekundarna kuca koja se odnosi na drzavu, mocnike, lutrije, berze, uticajne i bogate ljude, i zbog toga predstavlja bogatstvo i zivotni uspjeh, status i prosperitet. Ova kuca stvara dobre diplomate i savjetodavce, zbog svoje prirode znanja, ali je u stanju da izlozi i opasnim padovima statusa. Buduci da je 9. kuca brojano od 9, ona se odnosi i na religiju, moralnu svijest, duhovne tehnike, molitve i tradicionalno pravo, vjeru, crkve i slicne institucije. Sa tjelesnog aspekta ova kuca predstavlja zeludac, stomacne organe, ukljucujuci i bubrege, jetru, zuc, kostur i kicmu.

Sesta kuca

Ova kuca pripada nasim podredjenim saradnicima, podstanarima, kucnim ljubimcima. Opisuje nase zdravstveno stanje, nacin odjevanja, higijenu. Na psiholoskom nivou, odgovorna je za navike, obaveze, marljivost i rutinu. Ovo je prije svega kuca neprijatelja. U psiholoskom smislu, to su sumnje, strahovi, brige, problemi, poroci, karakterne mane, grijesi, negativne i lose misli, mentalni poremecaji i bolest, i sve ono sto je neprijateljsko za ljudsku psihu i um. Iz tjelesnog aspekta to su ozljede tijela, rane, bolesti, tjelesna necistoca, defekti i sl. Drustveno su to  stvarni neprijatelji, lose nastrojeni ljudi, svi oni koji stvaraju prepreke i prave probleme. U sirem smislu to su suparnici, takmaci, i u krajnjoj liniji profesionalno bavljenje sportom, kao i svim djelatnostima u kojima se zahtijeva borbenost, moc takmicenja i savladavanja protivnika (advokatura i sl.). Uopsteno gledajuci, ovo je kuca prepreka, borbi, dugova i svih otezavajucih okolnosti. U sirem smislu ona predstavlja i radno okruzenje, svakodnevne obaveze, zamore i stres. S obzirom da se tice bolesti osobe, ona se tice i izljecenja. Znaci tu je i medicina, programi samorazvoja, zdravi rezimi, postovi i specijalne kure ishrane, treninzi, laboratorije, biologija, hemija i sl. Ova kuca se odnosi i na parnice, zakonodavne poslove i sl. Ali se tice i rentanja nekretnina, usluzne djelatnosti, vojnih djelatnosti i medicinskih zanimanja i sl. Sesta kuca je odgovorna i za dugove, jer i oni spadaju u otezavajuce okolnosti. Prema izvedenoj teoriji kuca, ona se odnosi na majcinu rodbinu, ujake i tetke i bracu i sestre od ujaka. Bez obzira na to sto iz ove kuce posmatramo sve bolesti, ona se precizno odnosi na predio oko struka, ledja, crijeva, donje prsljenove i probavu.

Sedma kuca

Vrh sedme kuce naziva se Descendent i oznacava se sa Desc (DE, DC). Ona predstavlja nas brak, bracnog, kao i poslovnog partnera, javnost, javne neprijatelje, u zenskom horoskopu baku, a u muskom dedu. Veoma je vazna, jer psiholoski predstavlja nas odnos prema sopstvenoj suprotnosti, sposobnost da uspostavimo ravnotezu sa suprotnom stranom. Sedma kuca je prema tradiciji, kuca strasti i zelja. Iz nje posmatramo seksualni i emotivni zivot osobe, ljubav, brak, bracnog partnera i djecu (drugo dijete posebno). Ona se tice svih ljudskih odnosa, grupnih aktivnosti i rada, partnerskog duha, javnosti i javnog zivota (uopsteno, odnosa sa drugim ljudima). Ova kuca je odgovorna za putovanja i odlaske u inostranstvo, kao i sam zivot u inostranstvu. S obzirom da je ona 10. kuca brojano od 10, ona se takodje tice poslovanja i biznisa, ali prvenstveno privatnog biznisa, i ulaska u partnerske poduhvate. U odnosu na prvu kucu, koja lezi preko puta ove kuce, sedma kuca se tice i otvorenosti i ekstrovertiranosti i potpunog izrazavanja. Znaci, svaka planeta koja se nalazi u ovoj kuci je veoma izrazena i eksponirana. Prema teoriji izvedenih kuca, iz ove kuce posmatramo i komfor, lijepe stvari u zivotu, zabave i razonode, zivotni prosperitet i napredak. Precizno posmatrano ona se odnosi na urinarni sistem, besiku, prostatu i predio oko pupka.

Osma kuca

Ovo je kuca novca od drugih, nasljedstva, kredita, regeneracije, operacija, seksa i smrti. Psiholoski govori o strahovima, strastima, okultnim iskustvima, posesivnosti i unutrasnjoj transformaciji. Osma kuca je druga u nizu tzv. "losih" kuca, jer njena znacenja upucuju na negativna znamenja. Ipak, ne postoji losa i dobra kuca, niti losa i dobra planeta. Svaka kuca i planeta nose pozitivna znacenja na jednom planu, a negativna na drugom. Osma kuca je prije svega kuca slabosti, ranjivosti i bola. Svaka planeta smjestena u ovoj kuci je veoma osjetljiva u odnosu na svoja znacenja. Mentalni i tjelesni bol, najkrupnije transformacije, promjene, bolna stanja, problematicne i teske okolnosti, vrlo komplikovane stvari - sve to spada u osnovne ideje ove kuce. Ipak, ovo je i primarna kuca u odnosu na dugovjecnost i duzinu zivota. Stoga, sve sto upucuje na zivot i smrt, velike i teske bolesti i opasnosti po zivot, velike tragedije i nesrece, filozofski interes za zivot i smrt, okultne stvari, magiju, filozofiju, posmatramo iz ove kuce. Prema teoriji izvedenih kuca, ova kuca se odnosi na tudji novac i finansije. Tu posmatramo i stav prema novcu drugih ljudi i partnera, pa samim tim i njihovu zloupotrebu (kriminal, pljacke i sl.). Iz ove kuce posmatramo i velike borbe, ratove i bitku, destrukciju i razaranje, kao finalnu fazu koja ustupa mjesto stvaranju novog zivota. Ova kuca ima primarno znacenje za brak i odnosi se na trajanje bracnog zivota. Precizno gledano 8. kuca se odnosi na sistem za izlucivanje, genitalije i bubrege.

Deveta kuca

Ovo je kuca visokog obrazovanja, zakona, dugih putovanja, inostranstva i izdavastva. Na psiholoskom nivou, to je religioznost, moralnost, vjera, zivotna filozofija i mudrost. Ovo je kuca sudbine. Iz ove kuce vidimo kakva ce biti covjekova sudbina, sve ono sto sudbina daje ili uskracuje. Prema tome sudbinski prosperitet (opsta sreca i prosperitet u svim zivotnim podrucjima), blagostanje, bogatstvo, sreca kroz porodicu, karijeru i sl. - sve to posmatramo iz ove kuce. Ovo je kuca licne slobode, i iz nje takodje posmatramo stepen slobode koju ce osoba uzivati, bilo u duhovnom, bilo u materijalnom ili tjelesnom smislu. Iz drustvenog aspekta, ova kuca se odnosi na zakonodavni sistem i eminentne osobe u tom polju, drustvene i drzavne zakone. Deveta kuca predstavlja visoko obrazovanje, univerzitete, predavace i profesore. Postdiplomske studije, doktorate i uskostrucne radove visokog ranga takodje posmatramo u ovoj kuci. Iz ove kuce posmatramo i ispravne akcije, dobra djela i milosrdje. Deveta kuca se posebno tice daljih putovanja, putovanja avionima i brodom, kontakata sa stranim drzavljanima, turizma i sl. Ovo je primarna kuca koja se tice oca individue, njegovog zivota, za razliku od 10. kuce u kojoj se otac posmatra kao glava porodice. U profesionalnom smislu, ova kuca se odnosi na sve one koji su nam nadredjeni, kao sto su sefovi i poslodavci. Na fizickom planu ova kuca upravlja kukovima i butinama.

Deseta kuca

Vrh desete kuce zove se Medium coeli (vrh neba). Oznacava se sa MC. Objektivno, ova kuca predstavlja profesiju osobe, njen status, nadredjene i jednog roditelja (u muskom horoskopu oca, a u zenskom majku). Deseta kuca predstavlja ambicionost, autoritet, ponos i utisak koji osoba ostavlja o sebi. Ovo je prije svega kuca akcije i djelovanja, uspjeha u poduhvatima i posredno profesije i zanimanja. Iz nje posmatramo karijeru, slavu, cast, priznatost, titule i visok status. Sve obaveze koje namece karijera, i sve profesionalne duznosti dolaze iz ove kuce. Uz 5. kucu, ovo je primarna kuca iz koje posmatramo drzavu, mocnike, zakone, uticajne i bogate ljude, ali i status same osobe. S obzirom da je ova kuca suprotna od 4. kuce, ona se odnosi i na zivot u inostranstvu (uz 7. i 12. kucu). Precizno gledano, ona upravlja i kosturom, kicmom i koljenima. Smatra se da svaka planeta u ovoj kuci direktno opisuje vrstu posla koji ce osoba obavljati.

Jedanaesta kuca

Opisuje prijatelje, stariju bracu i sestre, tudju djecu, socijalne i humanitarne aktivnosti, penziju. Na psiholoskom nivou oznacava nase nade, planove i zelje. Iz ove kuce posmatramo sve dobitke, prihode, bogatstvo i primanja. Ovo je blagonaklona kuca i odnosi se na uspjeh u bilo cemu. Znaci, zivotni prosperitet i napredak, ostvarenje i realizacija bilo koje zelje i zivotne ciljeve. Svaka planeta u ovoj kuci opisuje izvor prihoda i finansijsko stanje. Jedanaesta kuca takodje predstavlja prijatelje, udruzivanja, saveze, kompanije i sve vrste asocijacija, okruzenje, drustvo i sl. Ona se posebno odnosi na stariju bracu i sestre, i precizno gledano predstavlja nozne listove i cirkulaciju.

Dvanaesta kuca

Ova kuca oznacava zatvorena mjesta, bolnice, zatvore, ludnice, manastire, tajne neprijatelje, kumove, daleko inostranstvo, ostrva, spijunazu. Psiholosko zdravlje zavisi od dvanaeste kuce, kao i unutrasnja misticna iskustva. To je kuca usamljenosti, izdaje i iracionalnog. Ovo je treca u nizu nepovoljnih kuca. Ona predstavlja sve vrste gubitaka, padove, gresno ponasanje, poroke i sl. Osnovna ideja koja lezi u ovoj kuci je ogranicavanje slobode, i to negativnog kroz bolesti, zatvore, imigracije, vojsku ili pak, dobrovoljnog kroz naucne institucije koje pozivaju na rad i izolaciju. Priroda ove kuce je vrlo misteriozna, i upucuje na misterije, tajne sluzbe, skrivene stvari, skrivena neprijateljstva, kriminalne aktivnosti, veze sa ljudima sa one strane zakona i sl. Ovo je treca kuca koja se odnosi na zivot u inostranstvu, duge boravke u daljini, i uopste odvojenost od svog doma, dragih bica. Venera je signifikator dalekih putovanja i za zivot u inostranstvu, potreban je jak uticaj Venere na 12. i 9. kucu. Pozitivan aspekt ove kuce se ogleda u duhovnoj samospoznaji, prosvetljenju i saznavanju sustinskih zivotnih i ljudskih tajni. Ona upucuje na rad na sebi, donosi najdublje uvide i smisao za rad za opstu ljudsku dobrobit. Iz aspekta zivotnog prosperiteta, bolje je da je ova kuca prazna, jer puno planeta u njoj neminovno namece restrikciju i tugu. Ova kuca je od ogromnog znacaja za bracni zivot, jer osim sto predstavlja tjelesni i emotivni uzitak medju partnerima, ona se takodje odnosi na bracni zivot i potomstvo. Precizno posmatrano, na fizickom planu ova kuca se odnosi na stopala i limfni sistem.

Make a Free Website with Yola.