Jupiter
Planet velikodusnosti i dobrog raspolozenja, srece, drustvenog polozaja i ugleda, filozofije, dalekih putovanja, rasta, duhovnosti. U astrologiji ga zovu i Velika sreca.
Predstavlja obrazovanje, dobre prilike, ideale, nekad pretjerivanja, ali u osnovi je dobrodusan i nositelj je sretnih okolnosti i zastite. Daje sklonost debljanju.
Osnovna energija Jupitera je usmjerena na vjerovanje, nadu i poboljsanje bilo koje situacije.
Jupiter u znakovima ukazuje na koji nacin se razvijamo, kakav je nas sistem vjerovanja,  kako primjenjujemo prilike koje su nam pruzene.
Jupiter u kucama nam govori o podrucjima u kojima mozemo dozivjeti uspjeh i gdje osjecamo olaksanje, prijateljski utiecaj, pomoc, gdje smo osvijesteni i slobodniji.
Aspekti ce pokazati da li je Jupiter iskoristen u svrhu postizanja ciljeva i vlastitog razvoja ili je zloupotrijebljen. Pod negativnim aspektima zna ukazivati na lijenost i prepustenost.
U organizmu utiece na krvotok, jetru, zuc i zlijezde.
Kroz jedan znak prodje za 6 do 18 mjeseci, ovisno o retrogradnom kretanju. Nije svake godine retrogradan, a prosjecno kretanje mu je jedan znak u godini dana. Cijeli zodijak predje za 12 godina. Vladalac je znaka Strijelca, najbolje se osjeca (egzaltiran) u Raku dok je u padu u Jarcu i u egzilu u Blizancima.

 

Jupiter u znakovima

U OVNU Ovo su vrlo dinamicne osobe, aktivni, energicni ali i violentni. Skloni filozofiji, religiji, misticizmu, putovanjima. Mogu biti i veoma uspjesni u sportu i tehnickim inovacijama, pravu, jake su intelektualne discipline. Velikodusni su i plemeniti, optimisti ali mogu biti i kolericni.

U BIKU  Ovo je veoma dobar polozaj za ekonomiju, trgovinu, a posebno trgovinu nekretninama, umjetninama i sl. Moguce je nasljedstvo, nekretnine ili sticanje imetka kroz zenu.

U BLIZANCIMA  Ovo je vrlo slab polozaj Jupitera, prvenstveno u finansijskom pogledu. Medjutim osobe sa ovim polozajem Jupitera su vrlo moralne, religiozne, pravedne i dobrodusne. Takodjer imaju smisla za nauku, matematiku i sl.

U RAKU  Osnovne karakteristike Jupitera su posebno naglasene u znaku Raka. Osobe sa ovim polozajem Jupitera mogu profitirati kroz trgovinu naftom, alkoholom pa i nekretninama. Takodjer ovaj polozaj daje smisao za ekonomiju, religiju ili nauku. Ovo su kulturne, moralne i pravedne osobe.

U LAVU  Ovaj polozaj Jupitera posebno naglasava duhovne kvalitete, osobe sa ovim polozajem su naklonjene diplomatiji. Imaju smisla za pravo, nauku, politiku i organizaciju. Oni teze visokim polozajuma, otvoreni su i ambiciozni, karijeristi.

U DJEVICI  Kvaliteti Jupitera su u ovom polozaju znatno oslabljeni. Osobe sa ovim polozajem Jupitera su devijantne moralnosti, nisu posebno religiozni. Medjutim intelekt je veoma izrazen pa se mogu okrenuti drustvenim naukama, pravu i finansijama.

U VAGI  Ovo su vrlo kulturne osobe rijetko bez visokog obrazovanja, cesto umjetnici, estete. Uzivaju u zadovoljstvima, lagodnosti i javnom zivotu i radu. Ali mogu biti i rasipnici i hedonisti.

U SKORPIJI  Mnogi od kvaliteta Jupitera se gube u ovom znaku; Pa ipak ovaj polozaj daje odlicnu sposobnost organizacije. Osobe sa ovim polozajem vole da dominiraju, cesto su nepravedni pa i agresivni. Dosta vojnih lica ima ovaj polozaj Jupitera.

U STRIJELCU  Ovo je najjaci polozaj Jupitera jer se on ovdje nalazi u svom sjedistu. Ovaj polozaj prije svega moze donijeti uspjeha u inostranstvu, pomoc stranaca i sl. Osobe sa ovim polozajem privlaci pravda, humanost, razne nauke pa i religija i duhovnost. Ovo su takodjer odlicni sportisti, politicari, diplomate, vrlo su dostojanstveni i pravedni.

U JARCU  Ovo je polozaj koji dosta smanjuje osobine Jupitera jer je on ovdje u padu. Novac je ovdje moguc samo kroz tezak rad ili stednju. Osobe sa ovim polozajem Jupitera imaju interesa za ekonomiju pa i prava. Ove osobe su cesto egoisti, materijalisti koji se uzasavaju finansijskog kraha.

U VODOLIJI  Osobe sa ovim polozajem Jupitera su pravi duhovni inovatori. Vrlo su originalni, imaju smisla za tehniku, elektrotehniku, informatiku, fiziku i sl. Vedrog su duha, optimisti, jakog karaktera, individualisti posebne ideologije.

U RIBAMA  Ovo je polozaj koji prvenstveno daje religioznost, jak duh i mudrost. Ovo su posebno humane osobe, filozofi, umjetnici a nekada i naucnici koji teze da ujedine duhovno u naucna shvatanja. Medjutim, ovim osobama je cesto neophodna izolacija kako bi sakupili energiju. Ovaj polozaj cesto donosi zivot preko mora u drugoj polovini zivota.

 

Jupiter u kucama

U 1. kuci  Jupiter u ovom polozaju daje  otmjene osobe sa jakim sarmom, dobre manipulatore i organizatore. Imaju dosta srece i protekcija.

U 2. kuci  Ovo su osobe koje zanju od kamena da naprave novac, imaju dosta dobitaka od javnih poslova, izuzetno sposobne osobe.

U 3. kuci  Osobe sa ovom pozicijom su talentovane za knjizevnost, dobici od  bliznjih ili kroz putovanja.

U 4. kuci  Ove osobe imaju lijepe domove, dobre odnose sa bliznjima i dobitke od istih. Bogatstvo i porodicnu harmoniju u drugoj polovini zivota.

U 5. kuci   Ovaj polozaj donosi dosta ljubavi, uspjeh u finansijskim spekulacijama, kreativnost, lijepu i vaspitanu djecu.

U 6. kuci  Ove osobe mogu imati iscjeliteljske sposobnosti, uspjeh u cinovnickoj klasi, dobro zdravlje i odnose sa kolegama.

U 7 kuci  Ove osobe cesto imaju dosta veza, poularne su i omiljene u javnosti. Dobit od drustva, partnerskih poslova ili nakon braka.

U 8. kuci  Osobe sa ovom pozicijom Jupitera imaju dosta finansijske podrske drugih, cesto su zavisni ili profitiraju nasljedstvom.

U 9. kuci  Ovo su uglavnom visoko obrazovane osobe, sirokih intelektualnih vidika. Imaju uspjeha u filozofiji, zakonu, religiji i metafizici ili kroz putovanja.

U 10. kuci  Ove osobe imaju uglavnom dobar odnos sa ocem, pomoc stranaca ili svestenih lica. Uspon u javnosti, povoljne okolnosti i uspjesnu karijeru.

U 11. kuci  Osobe sa ovim polozajem imaju dosta prijatelja i pomoci od prijatelja, ostvarenje planova, dosta sluzbenih odnosa.

U 12. kuci  Ove osobe imaju uspjeha samo u tajnim, povucenim, institucionim poslovima ili u inostranstvu, okultizmu i sl.

Make a Free Website with Yola.